Ontvang de nieuwsbrief en de gratis videotraining

‘In 3 Stappen naar een Spannende Tekst’

Portfolio

Het aardigste aan schrijven is om je werk na jaren terug te lezen. Iedere herinnering aan het schrijfproces is inmiddels gewist, en je ziet je zinnen door de ogen van een buitenstaander. Oké, soms val je ten prooi aan schaamte met terugwerkende kracht, maar soms ook valt het mee. Hier volgt een redelijk a-selecte steekproef van mijn boeken:


Salsa zonder Heisa

Begint u met salsadansen? Dan wordt dit uw gids. Salsa zonder Heisa is niet alleen gebaseerd op enquetes en interviews met actieve dansers – maar ook op mijn eigen ervaringen. U moet weten: salsa zit niet in mijn bloed, of in mijn genen, of waar het bij anderen dan ook mag zitten. En dat mag slecht nieuws zijn voor mijn danspartners, voor een journalist is het een prima uitgangspositie. Want al het beschreven leed heb ik zelf doorleefd.

Bekijk SalsaBoek.nl


Schrijven met Beloftes

Het idee voor dit boek werd geboren tussen 2004 tot 2007. Toen was ik namelijk eindredacteur van het vakblad Arbo, en heb ik honderden artikelen geredigeerd, vooral van onervaren schrijvers. Dat redigeren kwam vaak neer op herschrijven. Rigoureus herschrijven. En dus begon ik me af te vragen of ik niet eerder kon ingrijpen, vóór het artikel was geschreven. Met een auteursinstructie – en dan zonder de gebruikelijke lijst cosmetische regeltjes, maar met een echt stappenplan. Dat stappenplan liep volkomen uit de hand, en dan krijg je vanzelf een boek. Het verscheen in 2010 bij uitgeverij Kluwer.

Meer informatie


Verhalen met illustraties

Van 2003 tot 2006 schreef ik – samen met mijn toenmalige collega Ilse Leeuwerink – enkele edities van ‘Glashelder over Mens en Werk’ (in opdracht van Interpolis), en ‘De regels en het bedrijf’ (in opdracht van agrarisch collectief Colland). Deze boeken vertellen de ondernemer over de wereld van arbo en ziekteverzuim. Wat zijn de regels? En hoe houd ik de verzuimkosten laag? Maar het bijzondere is het korte, satirische verhaal dat er doorheen loopt, als een feuilleton. Ik schreef de tekst, en mijn broer Herbert verzorgde de illustraties.


Dat pik ik niet!

In 2007 verzorgde ik tekst en interviews voor de publicatie Dat pik ik niet!. Hiervoor heb ik gesprekken gevoerd met Sociale werkplaatsen in het hele land. De centrale vraag: wat doen zij tegen agressie van medewerkers? Erg boeiend, omdat er verhalen naar boven kwamen die nooit waren verteld. Confronterend ook. Want na een van de interviews bleek dat al die autisten en ex-TBS’ers aanmerkelijk meer geduld hadden met de vertraagde bussen dan ikzelf.