Ontvang de nieuwsbrief en de gratis videotraining

‘In 3 Stappen naar een Spannende Tekst’

Schrijven met mijn onderbewuste

19 maart 2018 • Geen categorie

Voordat ik aan dit blog begon, keek ik eerst 5 minuten uit het raam. Er kwam een blauwe auto langs en een hond rook aan een boom. En toen passeerde er een rode bestelbus, en drie fietsers.

Heel goed, zeggen mijn literaire vrienden. Terwijl jij uit het raam keek, was jouw onderbewuste bezig om de informatie in je blog te interpreteren. Dat moet je niet overhaasten, dat is onderdeel van het schrijfproces – nog belangrijker dan het schrijven zelf. Je onderbewuste laat het je weten zodra je klaar bent om te schrijven.

Vragen
Ik ben het met ze eens. Ik moet wel; anders heb ik 5 minuten zo maar wat uit het raam gestaard. En bovendien, je wil je blog toch niet vullen met ongeïnterpreteerde informatie?

Maar ik zit nog wel met een paar vragen. Wat als mijn onderbewuste me na 5 minuten laat weten nog altijd niet klaar te zijn? En na 50 minuten nog steeds niet? Ik wacht vijf dagen, vijf weken, maar nog steeds staan alle seinen op rood. Blijf ik dan wachten? Als een computer na een maand zandloperen de melding geeft dat hij niets wil overhaasten, haal je er toch eens een mannetje bij.

Vergelijking
Ik moet denken aan die keer dat ik een van mijn opdrachtgevers het verkeerde artikel had gestuurd. Let wel: ik moest er twee schrijven, en die opdrachtgever had heel duidelijk gezegd welk artikel hij als eerste wilde – maar blijkbaar had mijn onderbewuste dat anders geïnterpreteerd. En nu moest ik dat tweede artikel echt leveren. En wel nu.

Zoiets is leerzaam. Want aan het eind van de middag lagen er twee soortgelijke artikelen: gelijke lengte, gelijke moeilijkheidsgraad. Maar het eerste had ik geschreven in 6 uur (met ongeveer 28 literair verantwoorde uit-het-raam-kijksessies), en het tweede ramde ik eruit in minder dan één uur (met de verhoogde hartslag van de opdrachtgever nog nakloppend in mijn oren).

Het interessante was: ook nu ik ze weer eens nalees, zie ik dat niet terug. Oké, beide zijn misschien voor verbetering vatbaar. Maar ik bespeur geen duidelijk verschil in kwaliteit.

Of zou mijn onderbewuste dat wél zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *